vineri, 13 aprilie 2012

afaceri de viitor


Producerea veninului de viperă

Ferma de vipere pentru venin este o afacere pentru cei curajosi si perseverenti, iar rezultatele sunt pe masura efortului: pretul unui gram de venin poate ajunge sa coste pana la 1.500 de euro! Iar o singura vipera produce anual aproximativ 1,5 grame de venin, prin urmare profitul pe un an la o ferma de 100 de vipere poate atinge 120.000 de euro!

Care este cererea de venin pe piata internationala?

In prezent, principalii furnizori de
venin de sarpe pe piata internationala sunt China, India si Thailanda. In ceea ce priveste tarile din Uniunea Europeana, Germania a fost cel mai mare importator (20%) in anii precedenti, apoi Tarile de Jos (13%), Franta (12%), Regatul Unit (11%) si Spania (9%).
Lucrurile nu se opresc aici, ci au un trend crescator de cca. 5% pe an, asa cum arata studiile in domeniu. Daca in 2011 cererea prognozata de venin este de 6.685 kg, aceasta creste treptat pana la 8,126 kg in 2015.
Fabricile de medicamente si cosmetice din Occident ofera 1500-3000 euro/gram de venin, in functie de puritate!
Intern, 1 gram de venin se vinde si cu 1000 de euro!
Oricand poti functiona ca ferma de vipere pentru vreo companie farmaceutica sau de cosmetica din strainatate!
Anual, sute de litri de venin iau calea Occidentului din Ucraina, Rusia si Tadjikistan, tarile cu cea mai mare productie de venin din Europa.


Autorizarea unei
ferme de vipere

Pe langa autorizatiile necesare infiintarii formei
juridice, aveti nevoie de autorizatie de la Directia Sanitar-Veterinara, autorizatie care se emite in baza dovezii de provenienta a viperelor. Asta deoarece legea interzice capturarea viperelor din mediul lor natural.

Etapele deschiderii unei
ferma de vipere

I. Se pleaca de la stadiul de laborator, in care se pot intretine pana la 20-40 de vipere.
Pentru acest numar de animale este suficient un terariu mare cu suprafata de 2 - 3 mp sau 3 lazi de crestere individuala in care incap 20 de cutii.

In acest stadiu nu conteaza atat de mult productia, cat realizarea unui "optim" in ceea ce priveste activitatea, timpii ocupati, calitatea produsului. Productia anuala poate ajunge la 10 - 20 g venin .

Cheltuielile in aceasta etapa au o variabilitate ce depinde de experienta fiecaruia, dar nu se depaseste suma de 10.000 de euro, din care cea mai mare parte se duce pe achizitionarea viperelor si restul, aproximativ 1.000 de euro, sunt necesari pentru cheltuieli de amenajare, instrumentar si confectionarea terariilor.

II. Etapa de ferma mica
Investitia este de cuprinsa intre 10.000 si 20.000 de euro, in aceasta etapa trebuie sa existe un spatiu in care se separa cele doua activitati de baza:
cresterea viperelor si laboratorul de recoltare a veninului. Trebuie sa detineti 3 - 4 terarii mari si baterii pentru cresterea individuala a puilor.

Avand un numar de vipere cuprins intre 50-100 va puteti concentra pentru obtinerea unei productii mari folosind in acest sens exemplarele care dau mult venin, celelalte mentinandu-le pentru reproducere. Atunci cand cantitatea de venin este de 100 g, puteti apela la un institut farmaceutic pentru analize, sigilare si chiar pastrare.

Personalul necesar in aceasta etapa este de 2 ingrijitori, iar veniturile pot depasi 120.000 euro/an.

Intretinerea unei ferme de aceste dimensiuni poate ajunte sa coste in jur de 800 ron pe luna, banii fiind alocati hranei viperelor (vie sau congelata) si serviciilor de asistenta veterinara (daca este nevoie).

De ce aveti nevoie pentru a demara afacerea?
O mare parte din investitiile dvs. financiare se vor duce catre asigurarea unei bune instalatii de iluminat in cadrul
crescatoriei de vipere, in achizitionarea unei instalatii de ambalare sub vid si amenajarea sistemului de incalzire-racire a mediului in care se vor dezvolta viperele.

Mai aveti nevoie de:
• Instrumente de masurat cu ajutorul carora sa puteti cantari cantitati extrem de mici de venin.
• Terarii de crestere
• Figider si congelator pentru ca veninul isi pastreaza calitatile cel mai bine atunci cand este stocat in congelatoare la mai putin de 0 grade Celsius.
• Manusi speciale pentru manevrarea viperelor.
• Tuburi de plastic pentru stocarea puilor de vipere.
• Bete herpetologice si carlige herpetologice. Aceste instrumente va ajuta sa imobilizati si sa tineti viperele in pozitie fixa pe mesele folosite cand veti extrage veninul si nu numai in aceste situatii.
• Diferite pensete: ca pensa herpetologica, penseta pentru facilitarea naparlirii, penseta pentru extragerea coltilor viperelor.

Atentie! Ordonanta de Urgenta nr. 57 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice interzice capturarea speciilor protejate.
Incalcarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta atrage raspunderea civila, materiala, contraventionala sau penala, dupa caz.

Cresterea viperelor pentru venin! Tot ce trebuie sa stii despre cresterea viperelor.
Pentru a pune bazele unei afaceri de succes care presupune comercializarea veninului obtinut de la vipere (ferma de vipere) este bine sa te documentezi. Trebuie sa cunosti atent toate aspectele pe care le implica demararea, dezvoltarea si sustinerea unei afaceri ce presupune o ferma de vipere pentru venin.

E bine sa cunosti:  
  • tipul de munca la care te inhami
  • riscurile financiare si de alta natura la care te expui
  • obstacolele de care te poti izbi
  • Tocmai pentru a sti cum sa preintampini orice neajuns, pentru ca putine sunt afacerile menite sa iti aduca un profit atat de mare, intr-un timp atat de scurt: 20.000 euro/ luna, precum ferma de vipere!

Ce trebuie sa retineţi:

1.   Poti porni pentru inceput cu 100 de vipere! La 300 euro/ vipera. Restul banilor se duc pe hrana (60 soricei), spatii pentru cresterea viperelor, a soriceilor, amenajarea laboratorului pentru recoltarea si imbuteliere venin, personal angajat, daca e cazul.
2.    Productia de venin este de 1,5 grame/an si viperaX100 vipere= 150 grame venin/an
3.    La pretul practicat in afara (in medie 2000 euro/ gram venin) venitul tau pe an este de 300.000 euro, adica 25.000 euro/ luna
4.    Amortizarea investitiei are loc in 1 luna! Scazand cheltuielile care se ridica la 14,3 euro/ gram de venin x150 grame = 2145 euro/an, adica 179 euro/ luna si investitia initiala din cei 20.000 de euro din prima luna ( 5179 euro) rezulta...
5.    PROFIT  de  19.821 euro in prima luna!
6.    Este una dintre afacerile care necesita doar 4 zile de efort/ luna:

•    2-3 ore/ zi x 2 zile/ luna pentru pentru hrana si intretinerea viperelor
•    2 zile/ luna pentru recoltarea si ambalarea veninului
•    tot in aceste zile se asigura si hrana si intretinerea soriceilor
•    restul de timp il poti folosi pentru studii, cercetari, documentari pentru imbuntatirea afacerii, marketing, largirea pietei de desfacere pentru venin.

Exemplu de afacere de succes în Banat

O bănăţeancă şi-a făcut fermă de vipere şi scoate bani frumoşi de pe urma acestei afaceri.
Jeni Moica (50 de ani), din localitatea Belinţ, judeţul Timiş, ţine viperele într-o clădire special construită într-o fostă fermă zootehnică.
Deşi familia nu a încurajat-o deloc, bănăţeanca a decis să facă o fermă de vipere.
"M-am dus la Cluj să văd o crescătorie de şerpi. Îmi propun de doi ani să fac ferma, dar înainte trebuia să mă asigur că am cui să vând veninul. Asta e cel mai greu", a declarat femeia.
Ea a reuşit să semneze un contract cu o companie farmaceutică din afara ţării, iar apoi a cumpărat 40 de şerpii din Republica Moldova . Viperele sunt ţinute în zece terarii, în condiţii de cinci stele, calificativ primit de la Direcţia Sanitar-Veterinară.
"M-am documentat pe Internet cum se creşte. Viperele au toate condiţiile. Noaptea trebuie să aibe o temperatură de 15 grade Celsius, iar ziua temperatura se ridică la 30 de grade. Se reglează umiditatea, cuştile trebuie să fie cu siguranţă", a mai spus bănăţeanca.
Îngrijirea şerpilor nu necesită mult timp. Viperele mănâncă şoricei o dată la două săptămâni, iar recoltarea de venin se face de două ori pe lună.
"Lucrez doar patru zile pe lună. Eu fac recoltarea veninului şi tot eu le hrănesc.Din trei în trei zile le mai schimb doar apa. În rest, nu trebuie să fac nimic", spune crescătoarea. Într-un singur an, vipera produce 1,5 grame de venin, iar companiile farmaceutice oferă cam 2.000 de euro pe gramul.
Bănăţeanca scoate din această afacere, anual, 500.000 de lei noi.


Viperele sunt ţinute în condiţii de cinci stele. Noaptea, ele trebuie să aibă otemperatură de 15 grade Celsius, iar ziua temperatura se ridică la 30 de grade Celsius.
Un şarpe dă 1,5 grame de venin pe an
 
Recoltarea veninului se face de două ori pe lună. Un şarpe produce 1,5 grame de venin, iar companiile farmaceutice oferă 2.000 de euro pe gram.

Mult success!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu